O EFT

02.01.2016 11:50

EFT, neboli Emotional Freedom Techniques (techniky emoční svobody), je účinným terapeutickým nástrojem k řešení nejrůznějších psychických i fyzických potíží a problémů, využívající znalostí Tradiční čínské medicíny. Hovoří se o ní také jako o psycho-akupresuře. EFT je založeno na objevu, že "příčinou všech negativních emocí je porucha v našem energetickém systému". Při terapii dochází k "opravě" takovéto poruchy, což má za následek úplné vymizení nebo výrazné zmírnění potíží klienta. Na rozdíl od jiných psychoterapeutických metod se EFT vyznačuje velkou efektivností (uvádí se účinnost až 90%), rychlostí a nízkou mírou náročnosti pro klienta.

Jedna EFT terapie trvá zpravidla 6090 minut. Klient při terapii sedí a terapeut s ním vede cílený rozhovor na dané téma, při kterém terapeut používá prvky neurolingvistického programování. Při tom terapeut aplikuje techniku EFT, která spočívá především v jemném poklepávaní prsty na EFT body (na obličeji, rukou, případně na jiných částech těla), pod kterými se nacházejí hlavní meridiánové dráhy (energetické dráhy v lidském těle). Při poklepávání klient po terapeutovi opakuje slovní fráze, týkající se řešeného problému. Při terapii se nepoužívají jehly, ani jiné nástroje. Nemusíte ležet, ani se svlékat. Nebudou Vám nabízeny žádné léky nebo potravní doplňky. Nebudete dlouze znovuprožívat nepříjemné události. Již po prvním sezení často dochází k výrazné úlevě, při následujícím se terapie na dané téma většinou dokončuje. Důležitá je v terapeutickém procesu vždy zpětná vazba, kterou poskytuje klient terapeutovi, aby mohlo dojít ke zpracování všech aspektů daného problému. Pak zpravidla dochází ke konečnému odeznění problému a potíže se již nevrací.

Metodou EFT lze řešit např. různé strachy a fobie (agorafobie, klaustrofobie, arachnofobie a mnohé další...), fyzické i psychické bolesti, úzkosti, panické poruchy (ataky), sociální fobii, deprese, závislosti, nadváha, kouření, alkoholismus, traumata a PTSD, poúrazové a pooperační bolesti, nízké sebevědomí, vztahové problémy,  chronické nemoci, kožní problémy, migrény, alergie, problémy s dětmi, poruchy učení (dysgrafie, dyslexie apod.), ženské problémy, problémy s otěhotněním, výkonnost, práce, prokrastinace a mnoho dalšího. Lze pracovat s dětmi všeho věku i se zvířaty.  V rámci terapie je možné jako podporu terapeutického procesu použít základní techniku klinické hypnózy.

 
Více zde: https://www.eft-svitavy.cz/

 

Zpět